Акценти
Начало / Общество / Броят на наетите лица в област Плевен в края на миналата година е намалял

Броят на наетите лица в област Плевен в края на миналата година е намалял

По данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово или служебно правоотношение в област Плевен към края на декември 2015 г. намаляват с 3.1% спрямо края на септември 2015 г., като достигат 57.0 хиляди.

Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности” – с 20.7%, „Селско, горско и рибно стопанство” – с 17.6%, „Професионални дейности и научни изследвания” и „Други дейности“ – с по 5.9%. Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Хуманно здравеопазване и социална работа” – с 3.5% „Образование” – с 1.5% и „ Транспорт, складиране и пощи” – с 0.8%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности през четвъртото тримесечие най-голям е относителният дял на наетите по трудово или служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” – 26.8%, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – 17.1% , „Образование” – 10.5% и „Хуманно здравеопазване и социална работа” – с 10.2%.

В края на декември 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Плевен са с 0.9% или 0.5 хил. по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Данните са получени от тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда, напомнят от НСИ. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...