Акценти
Начало / Последни новини / Бронзов медал за Александър Георгиев („Спартак Плевен XXI“) в първенството по класически шах до 10 години

Бронзов медал за Александър Георгиев („Спартак Плевен XXI“) в първенството по класически шах до 10 години

За четвърта поредна година Плевен бе домакин на Държавните индивидуални първенства по класически шах за момичета и момчета до 8 години и 10 години. Организатори са  БФШ-1928, СКШ „Спартак Плевен XXI“ със съдействието на Община Плевен. В първенството се включиха 84 състезатели от 20 клуба от цялата страна. Контролата за игра бе 90 минути плюс 30 секунди на ход. Момичетата до 8 години играха кръгов турнир в 6 кръга. В тях изненада не се получи и шампионка стана Фабиана Костадинова от „Траяна-2011“ – Стара Загора, следвана от Боряна Аршинкова и Ева Славева,и двете от НСА(София). Момчетата до 8 години играха 9 кръга по Швейцарската система

  Там двама състезатели – Димитър Димитров от „Пловдив“ и Данаил Попзафиров от „Елит“(София), бяха с класа над останалите в групата, а срещата помежду им завърши наравно.Така двамата набраха по 8,5 точки. Допълнителните показатели обаче на пловдивския състезател се оказаха по-добри и той бе обявен за шампион. Тук в борбата за третото място се получи  куриоз, след като Никола Петров от „Варна“ и Емил Узунов от НСА (София) набраха по 6,5 точки, а четирите им допълнителн показатели също се оказаха еднакви. Съдийският състав,съгласувано с БФШ-1928,  решиха да дадат и на двамата състезатели бронзов медал.

Първенството при момичетата до 10 години се проведе в 7 кръга по Швейцарската система. Тук Нора Рашева от „Плевен XXI“ не изпусна водачеството от първия кръг и с 6 точки спечели първото място. Нейни подгласнички станаха Ивелина Христова  от „Енергия“(Добрич“) и Боряна Аршинкова от НСА (София) съответно с 5,5 и 4,5 точки.

 

Най-интересно бе в групата на момчетата до 10 години. Тя беше най-многобройна – 39 състезатели, и в нея нямаше изявен фаворит. Тук дойде и голямата радост за  домакините от „Спартак Плевен XXI“ , които участваха с четирима състезатели. Най-опитният от тях –  Александър Георгиев, бе направил няколко добри класирания на турнири от началото на годината, а само преди седмица спечели детския турнир „Купата на лъвчетата“ в град София, което бе предпоставка и за добро представяне на държавното първенство.

Сашко, който беше осми по рейтинг, започна първенството отлично. В първите седем кръга той  постигна 4 победи и 3 ремита, като бе неизменно в призовата тройка заедно с водачите Светлен Иванов от „Славия“(София) и Божидар Тилев от „Марица Изток“(Раднево), с които завърши наравно.В предпоследния кръг обаче допусна загуба, а към лидерската група се присъедини и Иван Дойчев от „Рицар“(София), който неочаквано победи Светлен Иванов.Така  преди последният кръг нашият състезател бе четвърти и в последният кръг само победа срещу  Иван Дойчев му осигуряваше медал. Александър Георгиев обаче изигра последната среща отлично и постигна победа, която му осигури третото място. Драмата в групата бе пълна след като лидерът Божидар Тилев в спечелена позиция направи груба грешка и загуби, като по този начин шампион стана Светлен Иванов.Това бе първи медал от Държавно първенство за Александър Георгиев и поредна атестация за неговия треньор  майстора на спорта Михаил Гигов.В състезанието от плевенския клуб участие взеха още Велислав Василев, Борис Дяков и Божидар Петров.

На закриването на първенството медалистите бяха наградени и поздравени от кмета на Плевен Георг Спартански, от Бойко Тодоров – зам.-председател на Общинския съвет, д-р Йордан Георгиев – управител на МБАЛ“Свети Панталеймон-Плевен“ООД и Георги Павлов-технически директор на БФШ-1928.

Веднага след закриването на първенството по класически шах,се проведе и първенството по блиц.В него взеха участие 88 състезателя от 23 клуба от страната. Тук в шампиони станаха Ралица Аршинкова(НСА), Данаил Попзафиров(Елит), Ивелина Христова (Енергия-21) и Светлен Иванов (Славия), съответно в групите до 8 години момичета, момчета и 10 години момичета,  момчета. От плевенските клубове най-добре се представиха отново Нора Рашева (Плевен XXI) и Александър Георгиев (Спартак Плевен XXI), които до последно се бореха за медал, но останаха съответно 4-ти и 7-ми в своите групи.

 Състезанията продължават на 9 и 10 юни с първенството по ускорен шах.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...