Акценти
Начало / Общество / Божията майка почитаме днес и честваме Деня на бащата

Божията майка почитаме днес и честваме Деня на бащата

В православния календар 26 декември е денят, в който Православната църква чества втория ден от рождението на ИисусХристос. Кога точно е роден Иисус Христос не е известно, но през VІ век Църквата поставя празника на 25 декември, за да премахне почитането на персийското божество Митра, чието рождение се почита на същата дата. 26 декември Църквата отбелязва като Събор на Пресвета Богородица. Това е и денят на Св. Йосиф Обручник, както и още на Св. цар Давид и Св. Яков, брат Божий.

В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

На този ден празнуват всички, носещи имената Йосиф или Давид.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза „Ние жените за достойнство и равенство“ (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефанов ден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...