Начало / На фокус / Богоявленски ритуал за водосвет на бойните знаме беше отслужен в Плевен (снимки)

Богоявленски ритуал за водосвет на бойните знаме беше отслужен в Плевен (снимки)

Традиционният богоявленски ритуал за благославяне на бойните знамена беше отслужен днес в Плевен.

Заради пандемията на площада пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец” бяха построени представителни знаменни групи със символична численост. По тази причина нямаше и почетен марш, с който традиционно завършва богоявленския водосвет за бойните знамена.

Отец Христо от храм „Свети Николай“ в съслужение  със свещеници от плевенските храмове след молитвата „За успех на народа“  благослови бойните знамена на ВВВУ „Георги Бенковски“, Единния център за начална подготовка,  Военновъздушна учебна база, Областната организация на съюза на запасните офицери от запаса и резерва, Асоциацията на Сухопътни войски, Дружество „Военноинвалид“ и Клуб „Традиция“.

След водосвета поздрав по повод празника отправи Началникът на гарнизон Плевен  и Началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. „За българите знамето е един от най-важните символи на националната ни идентичност, свързан с паметта на хиляди войни, дали живота си за родината. В мирно време знамето е много важен знак за войнска чест и доблест”, каза в словото си бригаден генерал Юлиян Радойски. В него той постави акцент върху това, че в историята на българската армия няма случай на пленено българско знаме.

Официални гости на ритуала  бяха областният управител Мирослав Петров, представители на Община Долна Митрополия, командири на трите формирования, които са част от Военновъздушните сили и Сухопътни войски и председателите на военно – родолюбивите организации.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...