Акценти
Начало / Култура / Богата колекция от книги на акад. Константин Косев получиха библиотеки в Плевен

Богата колекция от книги на акад. Константин Косев получиха библиотеки в Плевен

В творчество си съм показал как българският народ благодарение на Възраждането се е оформил сред съвременните народи и успява да си създаде своя държава. Това сподели акад. Константин Косев на срещата, която се състоя вчера в Регионална библиотека „Христо Смирненски”. На нея издателят Иван Гранитски представи творчеството на най-големия изследовател на епохата на българското Възраждане. Срещата бе организирана по идея на АБВ – Плевен.

„Благодаря на Гранитски, че издава български автори, особено когато става дума за история, за нашата национална идентичност, за основите на държавата и държавността. Част от тези книги са на акад. Косев, в чиято основа са събитията от турското робство и освободителните действия на българския народ, някои от лидерите на освободителното движение, оставили светла диря в нашата история. Това е особено актуално сега, в навечерието на 140-годишнината от Плевенската епопея и Освобождението на България”, подчерта Румен Петков.

По един екземпляр от представените издания:  “Панайот Хитов“, “Васил Левски“, “Българският възрожденски дух“, “България и княз Бисмарк“, “Мидхат паша моли Бисмарк за пощада“,  “Априлското въстание и възникването на Княжество България“, бяха подарени на библиотеките на плевенските читалища, на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” – домакин на събитието, и на културните институти в града.

Румен Петков изтъкна, че „като жители на на града, който символизира освобождението на България” е важно тези творби да достигнат до възможно най-голям кръг от читатели. Тяхната сила и стойност са с адресат в бъдещето, заяви Петков.

Пред присъстващите акад. Косев разказа любопитни факти от Руско-турската освободителна война и разгледа темата за Освобождението.

Срещата бе посветена на 140-годишнината от Плевенската епопея и е първата от поредица предстоящи срещи с участието на големи български учени, руски изследователи, академици.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...