Акценти
Начало / Общество / Боб по манастирски, шопска салата и мусака ще хапват в столовата на Европейската комисия

Боб по манастирски, шопска салата и мусака ще хапват в столовата на Европейската комисия

Точно в деня на Баба Марта – 1 март, изложбата-живопис на художничката Калия Йорданова-Братанова „Незабравени шарки“ ще сложи началото на Българските дни в Европейската комисия в Брюксел, съобщават от Представителството на ЕК в България. Те се организират за седма поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева по случай Националния празник 3-ти март.

Изложбата „Незабравени шарки“ включва шест самостоятелни конструкции и 15 пана, вдъхновени от традиционните български шевици. Освен като част от творбите на Калия Йорданова, родните мотиви ще присъстват на празника и върху носиите на танцьорите от клубовете „На хорото в Брюксел“ и „Светулка“ от Антверпен. Младежите и девойките ще изпълнят поредица от български народни хора, в които ще могат да се включат и по-смелите гости на вечерта. Музикалния съпровод ще осигури оркестър „Унисон“, в който участват живеещи в Белгия българи.

Между 8 и 11 март Българските дни ще продължат с обедни менюта с български ястия в столовата на Европейската комисия. Служителите и гостите на институцията ще могат да опитат боб по манастирски, шопска салата, баница с праз лук и спанак, мусака, мешана скара, бисквитена торта и кисело мляко с мед и орехи.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...