Акценти
Начало / Общество / Бобовите растения и ползите от тях акцент в четвъртото издание на „Нощ на учените” (програма)

Бобовите растения и ползите от тях акцент в четвъртото издание на „Нощ на учените” (програма)

За четвърти път Медицинският университет в Плевен ще се включи в Европейската „Нощ на учените”, която ще се проведе на 30 септември. В тази нощ вратите на университета ще бъдат отворени и домакините са подготвили интересна програма, с която да представят своите научни постижения, а също и любопитната страна на науката.

В тазгодишната „Нощ на учените” в Плевен освен преподаватели и студенти от Медицинския университет активно участие ще има Регионалният исторически музей. Там за първи път ще бъде представена изложбата „Селскостопанските култури в Стария свят и античността”.  В Медицинския университет са подготвили любопитни презентации по основната тема „Бобовите култури и храни – една подценявана и забравена, но полезна традиция”.

Във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център ще бъдат представени арт фотографии и изложба базар на здравословни храни, като фокусът отново ще е върху бобовите храни.

Ще се дискутират теми като може ли храната да бъде наше лекарство, за какво и за кого са полезни бобовите храни, имат ли място бобовите храни в опазване на здравето и българската природа.  Според доц. д-р Ваня Бирданова от Медицински университет – Плевен , първата причина, поради която трябва да се завърнат растителните и в частност бобовите храни на трапезата, е нормализиране на нездравословния хранителен модел, който се е наложил през последните години. В „Нощта на учените” тя ще направи презентация на тема „Бобовите храни в опазване на здравето и чистотата на българската природа”.

Друга важна и актуална тема, която ще бъде разгледана,  е тази за пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците.

Организаторите ще предложат и един друг поглед върху храната, разглеждайки я от страна на религиозната култура. Богословът доц. д-р Свилен Тутеков , преподавател по “Християнска антропология и етика” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий ” ще представи смисълът на храната в християнската вяра и живот.

Нощта на учените в Плевен ще завърши с формат „ФРЕШ Звезди“ на тема: „Символи на сакралната храна“, където студенти и преподаватели ще съчетаят сериозните дебати със забавленията.

ПРОГРАМА  НА  „НОЩ НА УЧЕНИТЕ”  

Тема – „Храната – история, символ и лекарство, с фокус върху бобови култури и храни.“

I ФАЗА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ – Регионален Исторически Музей

17:00 – 18:00 Наука в града ФРЕШ на тема: „История на земеделието в региона“

Официално откриване на Нощта на учените

„Селскостопанските култури в Стария свят и античността“, изложба – експозиция

II ФАЗА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ – зала „Амброаз Паре“, ТЕЛЕЦ, МУ – Плевен

18:00 – 20:30 ФРЕШ кафене на тема: „Бобови култури и храни – една подценявана и забравена, но полезна традиция“

„За бобовите растения в годината на бобовите култури на ООН“  – презентация на проф. Кирилов, Институт по фуражните култури, гр.Плевен

„Бобовите храни в опазване на здравето и чистотата на българската природа“ – презентация на гл.ас.д-р Ваня Бирданова, д.м, катедра „Хигиена, медицинска екология, професионални заболявания и медицина на бедствените ситуации“ – Медицински университет – Плевен

Презентация „Пробиотичен потенциал на функционални храни Ел Би Булгарикум“

Изложба – базар на здравословни храни с фокус върху бобовите растения.

Ще има организиран на кът „Нахутът непознати възможности и предизвикателства“ с дегустация на продукти изготвени от нахут.

Изложба на арт – фотография на тема „Четирите сезона на слънчогледа“ – проф. Байчев – ВМА – София

III ФАЗА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ – зала „Амброаз Паре“, ТЕЛЕЦ, МУ – Плевен

20:30 – 23:00 Фреш звезди на тема: „Символи на сакралната храна“

„Трапезата на Евхаристията – топос (място) и тропос (начин) на общение“- презентация на доц.Тутеков, Православен богословски факултет на Велико-търновски университет „Св.Св. Кирил и Методий

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...