Акценти
Начало / Образование / Близо 85 на сто от първокласниците в областта обхванати от целодневно обучение

Близо 85 на сто от първокласниците в областта обхванати от целодневно обучение

първолациОт записаните досега  2 171 първокласници  в област Плевен 84.48 на сто от тях са обхванати в целодневна форма на обучение, информира Елисавета Сергеева, старши експерт начално образование в Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Според разпоредбите всеки директор е длъжен да създаде условия за целодневно обучение на децата от 1 до 4 клас, като родителите сами избират ще посещава ли детето им занималня или не.

Според предварителните данни  в община Плевен  за 76.57% от първокласниците е осигурена възможност за целодневно обучение, а само за град Плевен този процент е 82%. Въпреки сравнително високия процент на обхват на децата в целодневна форма на обучение за град Плевен това остава проблем, заради неравномерното разпределение на на учениците в различните училища, коментира Сергеева. Особено осезаем той е в училищата в центъра на Плевен, към които има голям наплив, а няма възможност за осигуряване на помещения за занималня на всички желаещи.

В останалите класове до момента в целодневна форма на обучение са обхванати 78.43% от второкласниците в областта, малко над 71 на сто от тетокласниците и 60.12 процента от учениците в четръврти клас. При петокласниците този процент вече е значително по-нисък –  малко под 34%, сочат прогнозните данни.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...