Акценти
Начало / Общество / Близо 8 200 са подадените молби за помощи за отопление

Близо 8 200 са подадените молби за помощи за отопление

От 1 юли, когато започна подаването на молби, досега в област Плевен са подадени 8 179, показва статистиката от Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен. Близо половината от тях – 4 097, са одобрени. Отказ са получили 737 основно заради превишаване на минималния доход.

При определяне на правото на целева помощ за отопление се взема предвид средномесечния доход на лицата и семействата за предходните 6 месеца преди подаване на молбата. За да бъде отпусната помощ за отопление, доходът на лицето и семейството не трябва да надвишава диференцирания минимален доход за отопление, който се определя съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление съобразно възрастта, семейното положение и здравословното състояние на лицето.

Целевата помощ за отопление се отпуска за период от 5 месеца и се изплаща на два транша. Размерът на помощта за отопление и за новия отоплителен сезон ще е 328,60 лв.

Целевата помощ за отопление се предоставя в пари на правоимащото лице или семейство чрез превеждане на сумите на съответното топлофикационно дружество или на търговец на твърдо гориво, в зависимост от вида на ползваното отопление.

Заявления за целева помощ за отопление ще се приемат до 31 октомври.

За целия период на миналата година в областта за тази помощ са кандидатствали 14 000 души.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...