Акценти
Начало / Култура / Близо 8 000 лева събра благотворителна изложба в Плевен за онкоболен младеж

Близо 8 000 лева събра благотворителна изложба в Плевен за онкоболен младеж

Благотворителна изложба в подкрепа на лечението на 20-годишния Стефан Стойчев от Кърджали, който се бори с онкологично заболяване, беше открита днес в една от залите на Регионалния музей в Плевен.

„Благотворителността спасява животи, дава надежда  и шанс за по-добро бъдеще на изпадналите в нужда хора. Благотворителност значи да правиш добро. В ежедневието си  се сблъскваме с достатъчно възможности да правим добро. Днес е една от тях – изложбата за живота на един от нас”, каза при откриването Марияна Романова.

Стефан Стойчев е от Кърджали. За да продължи лечението на онкологичното му заболяване в Турция,  са необходими  38 650 евро. Тази вечер тази необходима сума намаля с близо 8 000 лв., събрани от продадени творби.

Над 80  картини, малки пластики и мозайка от над 40 автори са изпратени за участие в благотворителната инициатива. Авторите са от цяла България – Плевен, София, Бургас, Поморие, Радомир, Божурище, Велико Търново и др. Сред тях е 17-годишната Деница Иванова от Божурище, която дари 70% от откупките на първата си самостоятелна изложба за лечението Стефан.

Правенето на добрини е дело заразително, каза Марияна Романова и припомни, че миналата година за пръв път в Плевен творци се обединиха около благотворителна цел да помагат на човек в нужда. Тогава бяха събрани средства за лечение в чужбина на 46-годишната Искра Николова, служител в МВР – Плевен.

Организатори на тазгодишното благотворително събитието са плевенчаните Магдалена Иванова и баща й Ицо Иванов, както и Снежана Атанасова от с. Храбърско. Помагат им още много хора с логистична подкрепа.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...