Акценти
Начало / Култура / Близо 74 000 лева за културни прояви с международно участие заделя Общината

Близо 74 000 лева за културни прояви с международно участие заделя Общината

Даниела Гонкова

Тази година за реализиране на Културния календар на Плевен в общинския бюджет са предвидени 235 000 лв. Какво да включва той и средствата за финансирането му бяха гласувани от общинските съветници без забележки, подчерта днес на пресконференция Даниела Гонкова, общински съветник от ГЕРБ и член на Постоянната комисия по култура към Общинския съвет.

Предвидените средства за култура ще бъдат разпределяни в три основни раздела – протоколни прояви на Общината, културни прояви с международно участие и съвместни прояви на Община Плевен с културни институти.

Проявите с международно участие, които ще се организират със средства от Общината са общо пет. Четири от тях вече имат традиция – Националният конкурс за детска рисунка „Освобождение”, Международният фестивал за маримба, чието трето издание ще е през юли тази година,  Международният фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” в края на септември и Националното биенале на малките форми.

Новата международна проява е Балканският фолклорен фестивал „Кайлъка пее и танцува”, чието първо издание е предвидено  през месец август.

За провеждането на тези културни прояви с международно участие от общинския бюджет са предвидени 73 700 лв.

Средствата за съвместните прояви на Община Плевен в размер на 74 000 лв. ще бъдат разпределяни от специална експертна комисия, обясни Даниела Гонкова. На базата на правилник, който предстои да бъде изработен, експертите ще оценяват внесените за разглеждане проекти, обясни Гонкова. Проекти ще могат да се представят през цялата година до изчерпване на предвидените средства.

За протоколните прояви на Община Плевен в бюджета са предвидени 83 000 лв.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...