Акценти
Начало / Образование / Близо 700 са днес на изпит по биология в Медицинския в Плевен

Близо 700 са днес на изпит по биология в Медицинския в Плевен

С изпит по биология днес в Медицински университет- Плевен започна редовната кандидатстудентска изпитна кампания за прием в специалностите „Медицина” и „Фармация“. В присъствие на Ректората проф. д-р Славчо Томов  на произволен принцип беше изтеглен изпитен вариант № 17. На тегленето в зала „Асклепий” присъстваха още зам.-ректорът по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, зам.-деканът на Факултет „Медицина” доц. д-р Добромир Димитров, зам.-деканът на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова, председателят на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология доц. Милена Атанасова, председателят на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

Изпитният билет беше изтеглен от кандидат-студентка, чийто номер чрез жребий определи един от присъстващите родители.

Тестът по биология се състои от общо 50 въпроса, съставени върху учебния материал по биология за 8, 9 и 10 клас, обясни доц. Милена Атанасова. Част от въпросите в теста са със затворен отговор и кандидатите ще избират един от четири възможни отговора. Втора група въпроси са с комбинация от няколко верни отговора. Втората част от теста съдържа 10 въпроса, някои от които изискват отворен отговор.Целта ни е да преценим дали кандидатите могат да мислят аналитично, обясни доц. Атанасова.

По думите на ректора на Медицинския университет – проф. Славчо Томов, изпитът по биология е детерминиращ за кандидат-студентите по медицина и фармация. Той подчерта, че интересът към магистърските програми на университета е трайно много голям. Заради демографската криза, която все още е на тревожно ниво, медицинските университети в страната са в много голяма конкуренция за кандидат-студенти, добави проф. Томов. „Нашите кандидат-студенти са мотивирани и знаят какви цели преследват. Затова няма да се отказваме да развиваме висшето училище, да предизвикваме младите хора с нови програми и иновативни методи на обучение”, подчерта ректорът.

Тази година броят на местата по държавна поръчка за специалностите „Медицина” и „Фармация” в университета в Плевен са увеличени. Издържалите успешно двата приемни изпита – по биология и химия, който ще е на 9 юли, ще се конкурират за 120 места в специалност „Медицина” и 60 – специалност „Фармация”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...