Акценти
Начало / Икономика / Близо 60 предприятия в област Плевен ще бъдат проверени за опасност от подхлъзване

Близо 60 предприятия в област Плевен ще бъдат проверени за опасност от подхлъзване

внимание опасност от подхлъзване

Около 60 предприятия в област Плевен ще бъдат проверени от инспекторите по труда в рамките на информационна и инспекционна кампания за предотвратяване на злополуките на работното място в резултат на подхлъзване, спъване и падане на едно ниво. Това съобщи за ИнфоПлевен Валентина Вълчанова, изпълняваща длъжността директор на Инспекция по труда – Плевен. Проверките са започнали в началото на месец октомври 2014 г. в секторите „Производство на храни” и „Хуманно здравеопазване”. В тях заради наличието на „мокри” процеси и необходимостта от често хигиенизиране има висок риск от подхлъзване върху влажни настилки, поясни Вълчанова.

Статистиката показва, че 95% от паданията водят до счупени кости. Често те причиняват и мозъчно сътресение. В 35% от случаите периодът на нетрудоспособност след падане е минимум месец. Дори и леки травми като навяхване например, могат да доведат на по-късен етап до хронични проблеми заради промените в начина на придвижване и седене, а оттам и на пренатоварването на различни групи кости и мускули.

При посещенията в предприятията инспекторите по труда ще информират работодателите и работещите за рисковете на работното място, които могат да доведат до падане след подхлъзване и спъване, както и как да ги минимизират. За целта ще се разпространяват обучителни видеоклипове, изготвени от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. В тях чрез анимация се илюстрират най-честите опасни ситуации, които могат да предизвикат падане на работното място, и последиците от тях. За отстраняване на нередности, ще се дават предписания, чрез които работодателите също ще получат точни указания как да подобрят условията в предприятията си. Инспекторите по труда ще следят с последващи проверки дали нередностите са отстранени.

Резултатите от кампанията ще бъдат отчетени в началото на 2015 г. Предстои планирането на проверки и в други рискови сектори.

Кампанията  е част от планираната за 2014 г. от Комитета на старшите инспектори по труда  акция за предотвратяване на злополуки на работното място в резултат на подхлъзване и спъване на едно ниво.

Обучителни видеоклипове и специално разработена за целта онлайн-игра може да бъдат намерени в сайта на кампанията http://ti.ee/index.php?page=1785&.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...