Акценти
Начало / Култура / Близо 50 деца от цялата страна участваха в Националното биенале в Тръстеник

Близо 50 деца от цялата страна участваха в Националното биенале в Тръстеник

Завърши 17-то национално биенале на детската рисунка, проведено под мотото „Цветни мечти”. В рамките на три дни  – от 24 до 26 юни 2017г., град Тръстеник оживя от детските гласчета и пъстрите рисунки на деца от цяла България.

Биеналето на детската рисунка се организира от НЧ ”Неофит Рилски-1872”-гр.Тръстеник и се проведе под патронажа на кмета на община Долна Митрополия –  Поля Цоновска.

Домакин на биеналето е Школата по изобразително изкуство при читалището с ръководител Ани Малоселска. Откриването на детския форум започна с 90 минутна концертна програма от финалния концерт на  VІ общинската декада на културата и изкуството в гр.Тръстеник .След което в централното фойае на читалището бе открита изложбата, съставена от рисунки, класирани на първо място. На биеналето присъстваха 47 деца заедно със своите ръководители от 28 населени места, а общият брой на пристигналите рисунки е 132.

Всички участници в биеналето са настанени по домовете на хора от Тръстеник, които посрещнаха с голямо желание гостите.

 На втория ден малките художници участваха в пленер на брега на река Дунав. Любезен домакин е директорът на ОЦИДЗИ – Иво Джокин. В края на пленера малките творци получиха грамоти „Приятели на природата” от директора на Басейнова дирекция – Плевен.

 Рисунките от пленера са подредени в изложба.  Този път участниците рисуваха и върху тениски, които бяха подредени в изложба на открито пред читалището. След многото приятни емоции през деня, вечерта в читалището беше и най-вълнуващият момент – връчването на грамотите за първо място. Председателят на Общински съвет при община Долна Митрополия – Петър Петров, поздрави всички участници  и им пожела нови творчески успехи. Грамотите връчи Ани Малоселска.

Биеналето завърши с посещение в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...