Акценти
Начало / Общество / Близо 3 000 са били изселените от София евреи в Плевен

Близо 3 000 са били изселените от София евреи в Плевен

Близо 3 000 евреи от изселените от София през 1943 год. са настанени в Плевен в домовете на 500 местни евреи. В парк Кайлъка пък е направен еврейски лагер като със средства на Общината е построена дървена барака. Тя била дълга 20 метра, имала една врата и два прозореца. Тези и още интересни факти по темата за годишнината от спасяването на българските евреи пази Регионална библиотека “Христо Смирненски” в Плевен. Днес беше открита и изложба във фоайето с издания от фонда на библиотеката.

„С тази изложба нашата библиотека отдава скромна почит на всички евреи, пострадали по време на войната, а от друга страна тя е и благодарност към българите, помогнали за спасяването на нашите евреи”, това каза при откриването на експозицията директорът на РБ “Христо Смирненски” Аня Михова.

Много интересни документи са представени в изложбата като особено ценен е Годишникът на еврейската културно-просветна общност в България, който се пази в библиотеката, а представените три тома съдържат изключително богата документална информация, уточни библиографът Милена Арсова. В експозицията са включени и книги, албуми, периодични издания като акцентът е върху спасяването на българските евреи и случилото се в плевенския край.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...