Акценти
Начало / Икономика / Близо 3 хиляди декара обработваема земя и пасища край Обнова са залети

Близо 3 хиляди декара обработваема земя и пасища край Обнова са залети

p1200029-Обнова залетиБлизо 3000 декара земеделска земя и пасища край село Обнова, община Левски, са залети с вода, съобщават от пресцентъра на Областната администрация, където са сигнализирали земеделски производители. Това се дължи на високите подпочвени води от обилните валежи или на затлачени отводнителни канали, смятат местните хора.

Областният управител Ралица Добрева е направила проверка на място като е била придружена от кмета на Община Левски Любка Александрова и председателя на Общинския съвет Дочко Дочев.

p1200047-Обнова залетиВеднага след проверката областният управител на Плевен Ралица Добрева е разговаряла с представители на засегнатите земеделски кооперации, чиито обработваеми площи и продукция са във вода. Те са разказали, че са правили опити сами да се справят със ситуацията и дори се е стигнало до затъване в калта на тежки земеделски машини. Земеделците са разказали пред областния управител, че до по-голямата част от засегнатите терени е напълно невъзможно да се стигне.

Ралица Добрева се е ангажирала веднага да предприеме мерки за разрешаването на проблема. С нейна заповед в понеделник комисия от експерти в различни институции- Областна администрация, БДДР, Пожарна безопасност и защита на населението, ОД „Земеделие”, Напоителни системи ще направи проверка на засегнатите земеделски площи, на отводнителните канали и състоянието на т.нар. Пордимска бара, която минава през селото. Комисията ще излезе с конкретни мерки за решаване на проблема.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...