Акценти
Начало / Култура / Близо 200 участника се изявиха на сцената на конкурса „Фолклорни приумици“

Близо 200 участника се изявиха на сцената на конкурса „Фолклорни приумици“

фолклорни приумици

Близо 200 участника тази събота се включиха в Регионалния детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици“ в Червен бряг, съобщават от местната администрация там. Събитието се провежда за 10-а поредна година и се организира от Народно читалище „Н. Й. Вапацаров 1908”, с подкрепата на Община Червен бряг.

фолклорни приумици 1
На 16 май на сцената на червенобрежкото читалище се изявиха десетки даровити деца и младежи от Монтана, Дряново, Плевен, Кнежа, Берковица, Габрово и Севлиево. За първи път имаше и представител на тетевенското село Черни Вит, а домакините от Червен бряг се вписаха с даровитите деца от Школата по народно пеене при читалището и камерна певческа формация от ОУ „Хр. Смирненски”.
Публиката имаше възможността да види над 50 индивидуални изпълнители на народни песни, на популярни и не дотам познати музикални композиции за пиано, акордеон, за ударни и струнни инструменти. Гостенката от Черни Вит пък изненада присъставщите с оригиналното си изпълнение на кавал. Очарованието на празника допълниха и многото групи и камерни формации, като най-многобройни бяха участниците от Кнежа и Монтана.

фолкорни приумици 2
За труда и усилията децата бяха възнаградени не само с аплодисментите на публиката, но и с професионалните оценки на журито, съставено от преподаватели в Националното училище по изкуствата в Плевен. На всички изпълнители бяха присъдени грамоти за участие, раздадени бяха медали на класираните на първите три места, в съответния раздел и възрастова група, както и много плакети, статуетки и поощрителни грамоти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...