Начало / Политика / Близо 110 млн. лева ще струват изборите напролет

Близо 110 млн. лева ще струват изборите напролет

„За осигуряване на честни и прозрачни избори днес отпускаме 65 251 000 лева за различните дейности за провеждане на изборите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерския съвет. Премиерът подчерта, че заедно със средствата за закупуване на машини за гласуване общо до този момент правителството отпуска близо 110 милиона лева за разходите по подготовката на изборите за народни представители през 2021 г.

Одобрените днес средства са с 1,2 милиона лева повече спрямо първоначално разработения от Министерството на финансите вариант. Така се удовлетворява искането на Централната избирателна комисия относно възнагражденията на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии.

Дейностите, които ще бъдат финансирани със средствата, включват подготовка и отпечатване на избирателните списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали и отпечатване на бюлетините, както и логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет. Средства ще се изразходват и за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии, за компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, както и за  провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване. Ще бъдат организирани местата за гласуване и ще бъде обезпечено гласуването с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, както и за лицата с COVID-19, настанени в лечебни заведения. Ще бъдат осигурени всички необходими средства за защита като предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др. за създаване на здравословни и безопасни условия за произвеждането на избори по време на извънредна епидемична обстановка.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...