Акценти
Начало / Здравеопазване / Близо 110 за денонощие търсят помощ в Спешно отделение в Плевен в жегите

Близо 110 за денонощие търсят помощ в Спешно отделение в Плевен в жегите

Рязко са се увеличили хората, озовали се в Спешното отделение в Плевен заради жеги през последните дни. Случаите на потърсилите  помощ в Спешно отделение не падат под 50 за 12-часово дежурство или близо 110 човека за 24 часа, научихме от началника на Спешно отделение д-р Петко Стефановски. За сравнение той даде пример с миналия месец, когато през Спешно отделение са преминали с 20-30 човека по-малко.

Д-р Стефановски уточни, че са малко случаите на топлинен удар. „Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, пациентът е в кома, не реагира на  дразнители и ако не се приеме адекватна медицинска дейност, този човек е заплашен от  бърза смърт”, обясни медикът.  Според статистиката за петгодишен период назад в Спешното отделение в Плевен има между  27 и 40  подобни случая годишно. Тази година 13 са регистрираните случаи на топлинен удар от започването на жегите.  Тези болни, след животоспасяващата реанимация, биват  настанявани задължително за болнично лечение в Интензивно отделение. За последните 10 години за щастие нямаме смъртен случай от топлинен удар, каза д-р Стефановски.

Той посочи още, че статистиката е категорична – във  всички възрастови групи има пострадали от жегите пациенти, но най-често са между 60-80-годишна възраст. През миналата година например са регистрирани 83 мъже и 76 жени в тази възрастова група. Обикновено това са хора, които не са се съобразили и са излезли на улицата в най-големите жеги – без шапки, без да приемат достатъчно вода, организмът им е отслабнал от придружаващи заболявания, коментира началникът на Спешно отделение. В повечето случаи положението на възрастните хора се усложнява допълнително от съпътстващи заболявания – белодробни, сърдечни, диабет. От жегите тези заболявания обикновено се обострят

Рядко има случаи на пострадали от жегите деца и младежи до 20 години. От началото на годината в Спешно отделение са приети две дечица със симптоми на прегряване.

Първа помощ при такъв случай изисква незабавно пострадалият да се изнесе на по-хладно място или да се премести на сянка. Винаги пострадалият се поставя легнал, като краката му се повдигат на по-високо. В никакъв случай не се опитвайте да го слагате седнал, съветват лекарят. Ако е в съзнание,  задължително му се дава да пие вода. Ако е в безсъзнание – с два пръста се повдига брадичката му нагоре, за да се освободят дихателните пътища. Докато дойде в съзнание, трябва да му се говори. Задължително когато има пострадал от жегите първо се вика линейка, подчерта д-р Стефановски. Ако все пак не сте извикали линейка, оставете пострадалия да  почива 10-15 минути и го заведете все пак в Спешното отделение, е препоръката на лекаря..

Не подценявайте жегите, е неговият категоричен съвет, припомняки, че през 1915 г. в Чикаго са починали над 700 човека от топлинен и слънчев удар.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...