Акценти
Начало / Общество / Близо 100 дървета ще правят сянка между площадите „Свободата” и „Стамболов” след ремонта

Близо 100 дървета ще правят сянка между площадите „Свободата” и „Стамболов” след ремонта

Малки горички ще дават прохлада на минувачите по реконструираната пешеходна зона между площадите „Свободата” и „Стамболов” в Плевен. Това предвижда проектът за ремонт на тази част от центъра на Плевен, който снощи беше публично представен от архитект Красимир Попов, ръководител на екипа от фирма „Проконсулт”, изработил проектното предложение.

Предвидено е да бъдат засадени 64 нови дървета от видовете полски ясен, явор и чинар. Ще бъдат запазени всички съществуващи досега над 32 дървета. Дървесните видове ще бъдат обособени в няколко групи около паметника на площад „Свободата”, в района на Спортния център, като така ще бъде направен плавен преход с растителността около каскадата, и около ДСК. Короните на повечето от дърветата ще бъдат подрязани в интересна кубична форма. Предвижда се също засаждане на храсти за оформяне на богати зелени площи. Около дърветата ще бъдат монтирани кръгли пейки, които като материал ще повтарят тези на площад „Възраждане”.

Новата настилка ще повтаря цветовете от вече ремонтираната част на пешеходната зона, но в по-ярки нюанси. Ще има тактилни плочи за хора с нарушено зрение, ще бъде запазена и велоалеята, която е изградена по европроект и трябва да съществува още две години. Предвижда се също изграждане на отводнителни шахти, които да гарантират оттока на дъждовната вода.

Архитект Попов поясни, че по проект е заложена подмяна на подземната инфраструктура в района на ремонта. Вече са изпратени уведомителни писма до ВиК и „Топлофикация Плевен” за необходимостта да плануват подмяна на съоръженията си в този участък.

Предвидено е летните градини на заведенията в тази част на пешеходната зона да не заемат повече от 1\4 от площта, ако има срещуположно строителство и до 6 м там, където няма такова.

Кметът Георг Спартански, който присъства на представянето заедно с зам.-кмета арх. Невяна Иванчева, обясни, че преди започване на реализацията на проекта има поредица от процедури, които трябва да бъдат спазени. На първо място проектът трябва да бъде одобрен от Общинския съвет на Плевен и след това да бъде дадено съгласие за начина на финансиране на ремонта. Вариантите са два – или чрез целева субсидия от държавата или с кредит.

По предварителни разчети стойността на ремонта ще е над 2 млн. лв.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...