Начало / Общество / Близо 100 души в Плевен вече положиха своя подпис за „референдума на Слави”

Близо 100 души в Плевен вече положиха своя подпис за „референдума на Слави”

Близо 100 подписа бяха събрани в Плевен за малко повече от половин час след стартирането на подписката, наричана от повечето „референдума на Слава”. Всъщност подписката е за провеждане на референдум за промяна на политическата система. Вчера трима представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ внесоха в Народното събрание уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум, а днес събирането е вече факт.

За област Плевен определените на този етап места за събиране на подписи са: на ул. „Дойран“ 142 – приемна на Гражданско движение „ДНЕС“ (постоянен пункт) и  пред Драматичен театър „Иван Радоев” за областния град, а в Червен бряг – пред читалище “Светлина”.

Събирането на подписи стартира днес в 10.00 часа и ще продължи 3 месеца, обясни Елена Бонева, координатор на Гражданско движение „ДНЕС” за Плевен. Общо трябва да бъдат събрани и внесени в Народното събрание 400 000 реални подписа.

Днес, докато едни разпитваха тук ли е мястото да се разпишат за референдума на Слави, други скептично подмятаха, че нищо няма да бъде постигнато с тази подписка. Междувременно не липсваха и такива, които искаха да се включат доброволно и да събират подписи и в тяхното населено място.

Ето всъщност и 6-те въпроса, за които се събират подписите:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...