Начало / Общество / Близо 1 600 деца с увреждания в област Плевен с увеличена месечна помощ

Близо 1 600 деца с увреждания в област Плевен с увеличена месечна помощ

От 1 януари тази година всички помощи, които се полагат на децата с увреждания, се обединяват в една. Това става след приетите промени в Закона за социалното подпомагане за деца. Размерът на месечната помощ е диференциран съгласно степента на увреждане на детето и дали то се отглежда в семейството или от приемни родители, поясни Рени Караиванова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен.

За отглеждане на дете с 90 и над 90 на сто трайни увреждания от родители и осиновители размерът на месечната помощ е 930 лв. От 70 до 90 на сто степен на увреждане на детето помощта е 450 лв., за дете с от 50 до 70 степен на увреждане – 350 лв.

Съгласно промените помощите за отглеждане на дете с трайни увреждания от приемно семейство или близки роднини диференцираната помощ за съответната степен на увреждане на детето е съответно 490 лв., 420 лв. и 350 лв.

Месечните помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания ще се предоставят до навършване на 18 години на детето или до завършване на образованието, но не повече от навършване на 20 години на детето, обърна внимание Рени Караиванова.

Всички помощи за отглеждане на дете с увреждания, които са отпуснати преди 1 декември 2016 г. от началото на тази година ще бъдат прекратени и ще се получава само новата, обединяваща месечна помощ. Тя е увеличена, като най-чувствително увеличението е за децата с над 90 на сто трайни увреждания.

Близо 1 600 деца в област Плевен ще получават обединената месечна помощ.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...