Акценти
Начало / Общество / Близо час старейшините обсъждаха проекта на договора за Плевенска филхармония

Близо час старейшините обсъждаха проекта на договора за Плевенска филхармония

Любомир Дяковски

Проектът на договора за Плевенска филхармония отново стана обект на бурни дебати по време на днешната сесия на Общински съвет – Плевен. Близо един час съветниците спореха относно това как трябва да бъде оформен той и каква сума да бъде заложена в него.

Пръв по въпроса се изказа общинският съветник от групата на БНД Георг Спартански, който беше категоричен, че тази сага вече трябва да приключи. Основният проблем е, че част от оркестрантите в Плевенска филхармония са назначени на работа към Министерството на културата, а друга част – в Община Плевен. Спартански отправи и запитване към кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков защо Министерството отново ни вкарва в този филм и предприети ли са все пак някакви мерки за прехвърлянето на щатните бройки, които са към Общината, за да се реши окончателно казуса. В отговор проф. Стойков поясни, че след две седмици престои среща с министър Вежди Рашидов, на която ще се опитат да сложат край на сагата с договора на Плевенската филхармония.

По предложение на общинския съветник от ГЕРБ Мартин Митев бяха приети някои изменения в проекта за договора, като определената сума за заплати и осигуровки на 28-те щатни бройки, която трябва да осигури Общината, беше коригирана до 238 500 лева. Митев подчерта, че на този етап е безсмислено да се правят други корекции в проекта за договор, тъй като горчивият опит от предходните години е показал, че тези промени се връщат зачеркнати от Министерството.

В спор влязоха и директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски и кметът на Плевен. Според Дяковски заложените от страна на Община Плевен средства ще са крайно недостатъчни, за да бъдат покрити разходите. От своя страна проф. Стойков зададе на директора поредица от въпроси, отговорите на които предизвикаха напускането на залата от страна на кмета.

В крайна сметка старейшините приеха проекта за договора с Плевенската филхармония с 30 „за” и нито едно „против” или „въздържал се”.

Много по-бързо беше приет проектът на договора между Община Плевен и Министерство на културата за съвместното финансиране на ДКТ “Иван Радоев”, за който не възникнаха дебати.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...