Акценти
Начало / Общество / Близо половината от молбите за настаняване в общинско жилище са удовлетворени

Близо половината от молбите за настаняване в общинско жилище са удовлетворени

блокПрез миналата година  119 жители на община Плевен са подали молби за настаняване в общинско жилище. След разглеждане, Комисията за решаване на жилищните нужди на граждани към Общинския съвет е одобрила 60 от молбите. Това съобщи Петя Василева, председател на комисията.

В сравнение с предходната 2013 г. броят на удовлетворените молби през 2014 г. е по-малък, като причината е намаляване на жилищния фонд заради предстоящо събаряне на 15 жилищата, коментира Петя Василева.

Тя обяви, че преимуществено в общински жилища се настаняват многодетни семейства. От миналата година се следи да няма струпване на едно място на етнически групи, за да се избегнат проблемите, които имаше в така наречения „блок на ужасите”, подчерта Василева. Тя беше категорична, че няма жалби и сигнали от живеещи в близост с настанените в общински жилища ромски семейства, а от друга страна няма вандализъм от страна на наемателите.

От близо 3 месеца Общината получи право да ползва бившето общежитие на Спортното училище, където се настаняват самотни хора, за които не е оправдано да получават по-големи общински жилища.

Осигуряването на общински жилища е част от социалната функция на Община Плевен, изтъкна Петя Василева.

С решение на Общинския съвет миналата година беше направена лека реформа в общинския жилищен фонд, като във фонд „Продажби” са включени такива жилища, които се нуждаят от по-сериозни ремонти и са по-непривлекателни. Така Общината освободи ресурс за поддържане в добро състояние на жилищата от фонд „Под наем”. С тези промени наемателите изгубиха правото да закупят общинското жилище, в което са живели поне две години. При желание те могат да закупят сам такова, което е включено във фонд „Продажби”.

В момента във фонд „Под наем” има 603 жилища, в „Продажби” – 26, „Ведомствен” – 31, и във фонд „Резервен” има 6 жилища, като три от тях са свободни.  Според изискванията в този фонд винаги трябва да има минимум две свободни жилища, в които да се настанят пострадали при природни бедствия или други инциденти, обясни Петя Василева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...