Акценти
Начало / Общество / Близо половината от безработните без специалност

Близо половината от безработните без специалност

5 634 са регистрираните в Бюрото по труда в Плевен безработни, според данните за месец август. Равнището на безработицата е 9 на сто. В сравнение със същия период на миналата година броят на безработните се е увеличил с 660 души.

Близо половината от регистрираните безработни – 2 578 души, са без специалност, като относителният им дял  значително  нараства и се равнява на 45.7 на сто. Най-нисък е делът на работниците – 23.2 на сто, което се обяснява и с най-голямото търсене на тази категория работна ръка.

В образователната структура на безработните лица през месец август  нараства числеността  и относителните тегла на всички образователни нива с изключение на средното, където се отбелязва известен спад, отчитат от Бюрото по труда. Броят на висшистите се е увеличил до 940, което е 16.7 на сто от общия брой безработни. Регистрираните безработни със средно образование са 44.3 на сто, като прави впечатление, че близо 80 на сто от тях имат професионална квалификация, но въпреки това не могат да си намерят работа.

Твърде висок е и относителният дял на нискообразованите безработни – 44.2 на сто или 2 200 души, като преобладаващата част от тях са само с начално образование.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...