Акценти
Начало / Култура / Благовещение е, на този ден всяка отрова губи силата си

Благовещение е, на този ден всяка отрова губи силата си

На 25 март всички християни отбелязват един от най-големите църковни празници – Благовещение. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божи Иисус Христос. Празникът е утвърден от Православната църква през VII век.

В народната традиция празникът се свързва с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак. По традиция на този ден на трапезата се слага и риба, като обикновено се приготвя рибник — риба с ориз. Задължително се пече пита. Намазана с  мед, тя се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня на Благовещение всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото.

На Благовещение имен ден имат: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина и др.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...