Акценти
Начало / Икономика / Био продукция представят плевенски производители на изложение в Румъния

Био продукция представят плевенски производители на изложение в Румъния

Елеонора

Био продукция ще представят плевенски производители на изложение в Слатина – окръг Олт, Румъния, което ще се проведе от 3 до 5 октомври, информира на пресконференция Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Очаква се да присъстват представители на 20 фирми, производители на биологично продукти и зелени доставчици на услуги от Плевен. Още толкова ще са участниците от Олт, Румъния.

Форумът е кулминацията на проекта „Разработване на регионална специфична социално-икономическа активност в трансграничния регион Плевен-Олт”. Проектът е на стойност 1 350 101, 54 евро е се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния-България 2007-2013 г. Водещ партньор по проекта е Областна администрация Олт.

Събитието ще е  безплатно за плевенските участници. Те ще представят своята продукция и дейности на щандове с размери 2 на 1 метра. Ще има възможност и за дегустации, уточни Негулова. Плевенските фирми ще представят качествен мед и пчелни продукти, включително козметика, месо, млечни продукти, грозде, вино, червени калифорнийски червеи и биотор, яйца, бройлери, плодове, лютеница, конфитюри и др. продукти. На изложението ще се представи и фирма, занимаваща се с развъждането на каракачански кучета. В сферата на услугите ще се включи туристическа агенция, предлагаща екотуризъм.

Един от основните ефекти в рамките на проекта ще бъде създаването на първия трансграничен електронен портал за търговия между България и Румъния, който ще стане факт на 17 октомври, съобщи Елеонора Негулова. Регистрацията на фирмите, които искат да участват в електронния Мол и да ползват базата данни, за сега ще става през сайта на Националното сдружение на малкия и средния бизнес: www. nasmb-bg.org. В електронния портал могат да се регистрират безплатно фирми от регионите по поречието на Дунав, което ще им позволи да представят продуктите си, да установят  контакти за нови пазари като в ЕС, така и в Русия, и други страни.

По проекта се предвижда да бъде изготвен инвестиционен наръчник, който ще информира местни и чуждестранни инвеститори как да инвестират в района на Плевен и Олт. Вече са проведени и 2 обучения за представители на бизнеса, като основните теми са свързани с развитие на бизнес стратегия в период на криза и управление на риска. Интерес сред бизнеса са предизвикали новите инвестиционни възможности през плановия период 2014-2020 година. По думите на Негулова все повече производители проявяват интерес към биопрозводство. Тя вярва, че био изложението в Слатина няма да остане пилотно, а ще постави началото на добра традиция. В бъдеще дори е възможно форумът да бъде проведен в Плевен, като това ще запълни икономическа ниша в Централна Северна България.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...