Акценти
Начало / Общество / Биоразнообразието на региона във фотообектива на 22 младежи

Биоразнообразието на региона във фотообектива на 22 младежи

 

 „Ние опознаваме биоразнообразието” е новият проект, по който работи Сдружение „Регионален бизнес център Плевен“ от началото на месец ноември тази година. На работна среща днес той беше представен пред учители, директори и общински служители от цялата област. „Похвално е това, че проект с екологична насоченост ще бъде реализиран в общините от цялата област Плевен и че в него ще бъдат обхванати млади хора. Надявам се, че с дейностите по проекта ще бъде повишена тяхната екологична култура, което е предпоставка за опазване на биоразнообразието в нашия регион“, каза при представянето на проекта зам.-областният управител Красимир Иванов. Той обеща от Областната администрация да следят с интерес реализирането му, за да бъдат в подкрепа.

Проектът „Ние опознаваме биоразнообразието“ се финансира в рамките на „Програма за подкрепа на НПО в България” , по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Неговата продължителност е до 26 януари 2016 г.

В рамките на проекта ще бъде обхванато ядро от 22 младежи от средното образование в Плевенска област, които ще се обучат в сферата на биоразнообразието и фотографията, обясни Веселка Димитрова, участник в изработването на проекта.  В обучението ще бъде наблегнато на практическата част, като младежите ще бъдат подготвени да разпознават богатството на местната флора и фауна, да запазят биоразнообразието за себе си и за бъдещите поколения. Целта е те да предадат наученото на своите съученици и приятели, тоест да постигнем т.нар. ефект на снежната топка, подчерта Веселка Димитрова. При подготовката им ще бъде използвана една от най-актуалните в момента платформи за онлайн обучение. По думите на Царин Аспарухов, изпълнителен директор на Регионалния бизнес център с младежите ще работят едни от най-елитните преподаватели по макрофотография

Младежите ще изготвят карта на биоразнообразието, а с фотосите им ще се организират изложби в общините Плевен, Левски и Червен бряг в централните паркови пространства. Ще се заснеме видеофилм за биоразнообразието, природни забележителности, защитени територии в Плевенска област.  На организирани мероприятия в училищата ще бъдат раздадени карти на биоразнообразието, ще бъде предоставен и изработеният филм, за подпомагане на учебната дейност. Вече е създаден уеб сайт www.biopl.eu, на който всеки може да намери актуална информация за проекта

Проектът се стреми  да изгради активна позиция у младежите по темата и да им покаже как от пасивни те могат да станат активни участници, както в своето собствено образование, така и в опознаването на околната среда, подчерта Веселка Димитрова.

001 проект РБЦ

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...