Акценти
Начало / Култура / Биенале „Цветни мечти“ подготвят в Тръстеник

Биенале „Цветни мечти“ подготвят в Тръстеник

Народно читалище”Неофит Рилски-1872”-гр.Тръстеник организира 17-то Национално биенале на детската рисунка под наслов ”Цветни мечти”. То ще се проведе от  24 до 26 юни тази година под патронажа на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Според регламента в детския арт форум могат да участват деца от 7 до 15г .След пристигането на рисунките следва журиране. Право на участие в биеналето имат всички деца получили първо място придружени от своите ръководители.

За тазгодишното издание участват 131рисунки от 25 селища от цялата страна. Компетентно жури класира 46 деца с първо място. В продължение на три дни те ще имат възможност да творят в град Тръстеник. Първият ден  на биеналето ще съвпадне с последния на Общинската декада на културата и изкуството в град Тръстеник. По програма участниците ще бъдат посрещнати с концерт и откриване на изложба на отличените рисунки, след което ще има детско веселие. През втория ден ще се проведе пленер по рисуване на брега на р.Дунав. Децата ще рисуват  и върху тениски освен върху белия лист.Там ще се проведе и методична среща между всичките 25 ръководители. Рисунките, сътворени по време на плевенера, ще бъдат подредени в изложба пред читалището.

Вечерта следва концерт  от читалищни колективи от Тръстеник, по време на който ще бъдат връчени тържествено от кмета на Общината грамотите за най-добре представилите се малки творци.

Биеналето е традиция за читалището в Тръстеник и се доказа като школа за малките художници и техните ръководители. Основоположник е Георги Ананиев-учител по рисуване и ръководител на кръжок по рисуване от 1964г.Той организира първото биенале на детската рисунка  през 1983г. Негов продължител е ръководителят на Школата по изобразително изкуство при читалището-Ани Малоселска.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...