Начало / Последни новини / Белослава Кръстева от „Спартак Плевен XXI”  е шеста в Европа

Белослава Кръстева от „Спартак Плевен XXI”  е шеста в Европа

Изключителен успех постигна плевенската състезателка Белослава Кръстева от  „Спартак Плевен XXI“, която се класира на шесто място на Европейското първенство по шахмат за юноши и девойки, провело се от 18 до 28 август в Прага (Чехия). Тя участва в групата на девойки до 12 години в конкуренцията на 101 състезателки от  38 държави.Сред тях 9 бяха с международно звание.Те играха 9 кръга по „Швейцарска система. Големият  брой състезателки предопредели много оспорвана борба, в която фаворитките нямаха право на грешка. Белослава започна трудно първенството, след като допусна реми срещу Линеа Тригещад (Норвегия). Последваха  три поредни победи срещу Марта Силд (Естония), Ноам Портной (Израел) и Виктория Кирчей (Русия). В петия кръг обаче тя загуби от  силната рускиня Ева Стефанян. Това бе и единствената загуба на Белослава. В шестия кръг  ремизира срещу Сабина Зали (Азърбейджан), а след това постигна две победи срещу Агата Мурзина (Русия) и Николета Тот (Унгария). Така преди последния кръг тя се озова на пето място и победа срещу Мариам Мачиам (Армения) й даваше шанс за медал. След оспорвана борба партията завърши реми. Това не стигна за медал, но 6,5 точки, които тя постигна, се оказаха  достатъчно за призовото  шесто място.

Световните и европейски първенства по класически шах са най-важните състезания от международния календар. От българите Габриела Антова спечели сребърен медал при девойките до 14 години, а в призовите шестици, освен Белослава, влязоха още Светлен Иванов (5-ти до 8 г.) и Гергана Пейчева(девойки до 14 г.). В класирането по медали България е на 11-то място от 49 държави. С най-много отличия са Русия и Армения. За стойността на успеха на плевенската състезателка говори и фактът,че от деветте й противнички, четири бяха от тези две водещи страни.

 В първенството участва още един състезател от плевенския клуб. В групата при юношите до 14 години Калоян Попвасилев набра 3,5 точки и се класира във втората половина на таблицата.

 Ръководството на „Спартак Плевен XXI“ благодари на Община-Плевен,която помогна финансово за участието на двамата състезатели.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...