Акценти
Начало / Общество / Белене и руският Обнинск се побратимиха

Белене и руският Обнинск се побратимиха

Споразумение за приятелство и сътрудничество между градовете Белене и Обнинск подписаха кметовете Милен Дулев и Владислав Шапша на 23 август в заседателната зала на Общината.

Сред присъстващите на церемонията бяха заместник-кметовете на община Белене Малина Ешекова и инж. Мирослава Русанова, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, президентът на Търговско-промишлена палата в Обнинск Вячеслав Наруков и бизнесменът Андрей Дроздов, представителят на руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом” Павел Журавльов и служителката в Руския културно-информационен център в София Наталия Еремина.

Двата града ще си партнират в търговията, науката, технологиите, културата, туризма. Най-големите очаквания са контактите да са свързани с реализацията на проекта за втора българска атомна електроцентрала „Белене”.

До подписването на споразумението за побратимяване между двата града се стигна след съдействие на генералния консул на Русия Андрей Громов и прието с единодушие решение на Общински съвет-Белене.
Обнинск е седмият град, с който Белене има приятелски договори след Вигонца (Италия), Белвил сюр Лоар (Франция), Хайдушамшон (Унгария), Деврек (Турция), Лазне Белохрад (Чехия) и Попещ Леордени (Румъния).

Град Обнинск се намира на 100 км от руската столица Москва. Населението е над 115 000 души. В Обнинск е разположен Държавният физико-енергетически институт на Русия, който е създател на първата в света атомна електрическа централа.

Текст и снимки: Ралица Гостодинова

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...