Начало / Образование / Без промяна остават таксите в Медицинския и за следващата учебна година

Без промяна остават таксите в Медицинския и за следващата учебна година

Таксите в Медицински университет – Плевен за учебната 2017/2018 година ще останат без промяна. Такова е взетото днес решение на правителството.  Без промяна остават таксите за студенти в общо 14 държавни висши училища. Таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища са определени въз основа на предложенията на академичните им ръководства за учебната 2017/2018 г. и са съобразени с разпоредбите на Закона за висшето образование.

Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование, реши още  Министерският съвет, който утвърди днес броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2017/2018 г.

Общо приемът за държавните висши училища е намален с 8% спрямо предходната година, а приемът след средно образование е с 8,4% по-малък. През тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование.

Разрешен е прием в пет новооткрити професионални направления в четири висши училища. Едно от тях е професионално направление „Здравни грижи” с нерегулирана специалност „Медицински козметик” в Медицинския университет в Плевен.

С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ. За учебната 2017/2018 г. са предвидени 12 104 места, от които 7079 след средно образование. Частните университети ще приемат 16 159 студенти, от които 10 343 след средно образование.

Новите докторанти ще бъдат със 169 повече от планираните миналата година или общо 2763. За държавните ВУЗ се отпускат 2321 места, за частните университети те са 137, а за научните организации – 305.

Определени са 1000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български ВУЗ. Местата за докторанти са 20. Българската държава ще осигури и 150 места за обучение на граждани на Република Македония. Приемът на студенти и докторанти от българските общности в чужбина е съобразен с желанията и предложенията, изпратени от техните организации в българските дипломатически представителства. Заявеният интерес е предимно към специалности от областта на здравеопазването, туризма и ИКТ.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...