Акценти
Начало / Любопитно / Без прилепите човешкият живот е невъзможен

Без прилепите човешкият живот е невъзможен

DSCN3040

Без прилепите човешкият живот е невъзможен. Те са една четвърт от бозайниците в света и са най-процъфтяващата група сред тях. Тези, които живеят в нашите географски ширини се хранят изцяло с насекоми и са една от основните групи, които регулират числеността на насекомите. Ако не беше така, насекомите буквално щяха да ни превземат – щяха да унищожават селскостопанската продукция, щяха да вредят в огромна степен на горите. Последиците от намаляването на прилепите вече са видими в много страни. В западни страни, където земеделието е интензивно и се използват много отрови, прилепите намаляват, а това води до бум на насекомите, които пък създават страшни неприятности на хората. Това се отразява на цената на хляба, защото цените на земеделската продукция влияят върху цените на хранителните продукти. И така състоянието на прилепите влияе дори върху финансовото ни състояние.

Тези и други любопитни факти научиха плевенски ученици, посетили Регионалния исторически музей днес, където се проведе 17-тата за България Международна нощ на прилепите. Дейностите по отбелязването на събитието се администрира от „Зелени Балкани” – федерация на природозащитни сдружения. Участват над 20 организации, институции и граждански групи.

DSCN3042

Децата в Плевен имаха възможността да разгледат изложби с фотоси и информация за прилепите. Видях филми за прилепите, мултимедийна презентация и участваха в арт ателиета, в които рисуваха, изработваха оригами с прилепни маски и др. Много деца за първи път научиха какво е това прилеп, как изглежда, къде живее. Част от учениците бяха подготвили постери и табла, с които беше създадена тематичната атмосфера на залата. Желаещите пък можеха да се превъплътят в прилеп, като промушиха лица в празното пространство на картонен макет-прилеп.

„При нас през лятото ежедневно постъпват сигнали от дами, дори господа, които се обаждат да кажат, че в дома им е влязъл прилеп. Тази паника е напълно неоправдана и е неоправдано да търсиш институция, която спасява човешки животи, каквато е „Гражданска защита”, за нещо подобно. Прилепите са напълно безобидни. Попаднали в дома ни, те изпитват по-голям ужас от нас самите и се стремят всячески да излязат от там. Те не могат да живеят в дома ни, защото за разлика от гризачите, те не намират там нито храна,нито убежище”, разказа Елена Стоева от природозащитната организация „Зелени Балкани”. Тя добави, че обикновено хората изпадат в паника при срещата с прилеп в дома си. След това обикновено се смеят сами на себе си, след като им бъде  обяснено да преодолеят страха си и да видят какви дребни и симпатични животинки са прилепите. „Не изпадайте в паника, прилепите са напълно безвредни. Внимателно ги покрийте с кърпа и ги пуснете навън. Така ще направите едно добро дело и за себе си, и за природата”, призова Стоева.

DSCN3048

Прилепите са не само уникални и интересни животни, но са и изключително полезни за нас, хората, е основната идея от Международната нощ на прилепите. За първи път тя обхваща над 10 града в страната – София, Стара Загора, Пловдив, Поморие, Бургас, Шумен, Кнежа, Враца, Ловеч, Плевен и Русе. Дейностите по отбелязването на събитието се администрира от „Зелени Балкани” – федерация на природозащитни сдружения. Участват над 20 организации, институции и граждански групи. Европейската нощ на прилепите от 1990 година до днес се организира в повече от 30 държави и цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и значимостта на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

DSCN3047

DSCN3053

DSCN3054

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...