Акценти
Начало / Общество / Без плевенско участие на финала на Дърво с корен

Без плевенско участие на финала на Дърво с корен

47 номинации, три от които от област Плевен, бяха получени за тазгодишното издание на конкурса Дърво с корен. Вече са ясни и десетте дървета-финалисти, сред които обаче плевенско участие няма.

Номинациите бяха обсъдени от компетентно жури в състав: доц. д-р Веселка Тончева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей БАН, Емилия Лисичкова – председател на Управителния съвет на платформа АГОРА и инж. Тома Белев – председател на Управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел “Зелени Балкани”.

Историята и снимки на всяко едно предложение, както и възможност да дадете своя глас за любимото дърво, са качени на страницата на Фондация “ЕкоОбщност” в конкурса “Дърво с корен 2012”. В рамките на месец октомври любителите на българската природа, номиниращи и поддръжници на избраните финалисти могат да гласуват и да изберат новия победител. По традиция дървото, събрало най-много гласове, ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието му и ще получи правото да представи България в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2013”.

В конкурса ще бъдат отличени победители и в две допълнителни категории – “Млад природолюбител” – за деца от 6 до 14-годишна възраст и “Дърво с бъдеще” – за хора, засадили в последните 5 години млада фиданка и грижещи се за нея.

Три бяха плевенските номинации тази година. Две от тях бяха на младите еколози от Помощното училище в Долни Дъбник – 45-годишна череша и избили филизи от отсечен явор. Третата номинация беше на малчуганите от група “Приказен свят” в ЦДГ “Калина” в Плевен – 21-годишен орех. За съжаление, нито едно от предложенията не успя да стигне до финал.

На снимката: 21-годишният орех в детска градина „Калина“ в Плевен

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...