Акценти
Начало / Общество / Без нотариална заверка на писменото съгласието за поставяне на преместваеми съоръжения в община Плевен

Без нотариална заверка на писменото съгласието за поставяне на преместваеми съоръжения в община Плевен

Общински съвет – Плевен прие промени в Наредба №15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на общината. Причината е съдебно решение от 25.10.2016г. на Административен съд – Плевен, с което са отменени текстовете на чл. 16, ал.2, ал.4 и ал.5, приети с Наредба за изменение на Наредба № 15.

Със свое Решение от 27.11.2014 г. Общински съвет – Плевен е приел цитираните по-горе разпоредби да имат следното съдържание:

За чл. 16, ал. 2: „На лице, различно от ползвателя на търговския обект, разрешение за поставяне на  машини и съоръжения за топли и/или студени напитки, автомати за пакетирани закуски, сладолед, хладилни витрини, фризери и др. подобни за съхранение на хранителни стоки се издава след нотариално заверено писмено съгласие на ползвателя на търговския обект, пред който се иска разполагането. Пред обектите – павилиони и спирки на градския транспорт се позволява да се разполагат до две машини и съоръжения. При изготвяне на схемата за поставяне на павилиони да се предвижда и поставянето на разрешения брой съоръжения с оглед издаване на едно разрешение. Забранява се разполагането на артикули извън обема на преместваемия обект – павилион.”

За чл. 16, ал. 4: „В случай, че лятната градина се разполага пред съседен обществено обслужващ обект, е необходимо нотариално заверено съгласие от ползвателя на обекта.”

За чл. 16, ал. 5: „В случаите по ал. 1, ал. 2 и ал. 3 разрешение за поставяне на преместваем обект не се издава, ако заявителят има финансови задължения за дължими такси и такива от гражданско правен характер към Община Плевен. Липсата им се удостоверява с документ, издаден от общинските предприятия и отдел „ПМДТ”.

Законосъобразността на промените в трите текста е оспорена с протест на прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, по повод на който е образувано и административно дело в АС – Плевен. След проверка съдът е заключил, че при приемане на решението за изменение на местния нормативен акт не са спазени условията на чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове /ЗНА/, а въведените изисквания за нотариално заверено съгласие (ал. 2 и ал. 4) и условието за отсъствие на финансови задължения (ал. 5) са в противоречие на нормативни актове от по-висша степен (ЗНА, ЗУТ, ЗМДТ).

Съобразявайки се със съдебното решение, ОбС – Плевен гласува днес Наредба за изменение на Наредба № 15.  Приетите промени в ал. 2 и ал. 4 от чл. 16 са да падне изискването за нотариално заверено писмено съгласие и то се заменя с изискване само за писмено съгласие.

Във връзка с приетия Закон за културното наследство /ЗКН/ бе направена промяна и в чл.8, ал.3, като той придобива следния вид: „Върху територии и поземлени имоти с историческо значение и такива, попадащи под разпоредбите на Закона за културното наследство, преместваеми обекти и съоръжения се разполагат с изрично решение на Общинския съвет. Върху имоти – недвижима културна ценност, в техните граници и охранителни зони, разрешение за поставяне се издава след съгласуване по реда на чл.84, ал.1 и ал.2 от ЗКН.“

Промените в Наредба №15 днес бяха приети с гласовете на 21 съветници, 11 гласуваха въздържал се, против – няма.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...