Акценти
Начало / Икономика / Без инвестиции по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на фотоволтаици

Без инвестиции по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на фотоволтаици

Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” ще отворят приеми по 11 мерки от Програмата за развитие на селските райони. След допълнителни анализи ще се определят конкретните дати и бюджети за всеки прием и кои ще са приоритетните дейности, уточняват от пресцентъра на министерството.

Според публикувания прогнозен график, кандидатите за млади фермери по мярка 112 могат да подават заявления от 27 май до 14 юни. Фермерите и собствениците на гори по 114-та мярка могат да подават предложенията си от 22 април до 17 май. За модернизация на стопанствата по мярка 121 ще се кандидатства от 20 май до 14 юни.

Най-дълъг срок за прием ще има по мярка 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” – от 22 април до 16 август. За добавяне на стойност към земеделски и горски продукти ще се кандидатства от 1 до 26 юли. Последната мярка от ос 1, по която ще има прием, е 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. Съгласно графика се предвижда по мярката да се приемат заявления от 10 юни до 6 септември.

В периода от 6 до 31 май ще има прием по мерки 311 – „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 – „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”. И по двете мерки обаче няма да се допускат проекти за производството и продажбата на енергия от ВЕИ и по-специално за инвестиции за изграждане на фотоволтаични електроцентрали.

От 8 юли до 2 август ще се кандидатства за насърчаване на туристическите дейности по мярка 313 и по двете общински мерки – 321 и 322.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

2 коментари

  1. Това са много добри програми дано повече хора се възползват от тях

  2. Програмите са много добри но ако по тях се стоят само фотоволтаици,а нали всички знаем че те не дават трайни работни места