Начало / Общество / Без дълги опашки и напрежение в Плевен заради пенсиите

Без дълги опашки и напрежение в Плевен заради пенсиите

Дълги опашки и напрежение заради започналото днес изплащане на увеличените от 1 април пенсии в Централната поща в Плевен по обяд нямаше. Пред работещите каси се бяха наредили по максимум около десетина човека, а изплащането вървеше без проблеми и забавяне. Същото беше положението и пред банкоматите. По данни на териториалното поделение на НОИ, в Плевенска област пенсионери са над 91 хиляди души.

Ще припомним, че изплащането на пенсиите се извършва по график и ще продължи до 20 април.

Новият размер на парите обхваща всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2012 год., уточниха от Националния осигурителен институт. Всяка пенсия е увеличена с различен процент, според годината на отпускане. Два милиона души в страната, които са се пенсионирали до края на 2009 год., ще получат максималната индексация от 9.8%. Пенсиониралите се през 2010 год., които са около 100 000 души, ще получат увеличение с 8.8%. Излезлите в пенсия през 2011 год. са 80 000 души и техните пенсии ще бъдат индексирани с 5.7%. 60 хиляди души, пенсионирали се през 2012 год., ще получат актуализация от 4.2%. Средното увеличение на пенсиите  в зависимост от годината на излизане в пенсия, е между 22 лева и 5 лева.

От НОИ напомнят, че осъвременяването се извършва върху действителния или запазен размер на пенсията към 31 март 2013 год., без изплащаните към нея добавки. Когато осъвремененият размер на пенсията е под новия минимален праг, той се приравнява към него. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 год. е определен на 150 лв. От същата дата максималният размер на пенсиите става 770 лв. Определен е и нов размер на социалната пенсия за старост, която от началото на април от 100,86 лв. се увеличава на 110,00 лв. месечно.

При наследствените пенсии и вдовишките добавки осъвременяването се извършва върху размера на пенсията на наследодателя и е с коефициент спрямо годината на отпускане, ако същият е бил пенсионер приживе.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...