Начало / Общество / Безработицата и уличната мрежа са най-големите проблеми в община Червен бряг

Безработицата и уличната мрежа са най-големите проблеми в община Червен бряг

Безработицата и лошото състояние на уличната мрежа са най-големите проблеми в община Червен бряг. Това заяви по време на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен кметът на общината инж. Данаил Вълов. По думи на инж. Вълов официалната статистика за безработицата показва, че тя е около 30%. Всъщност е дори по-висока, тъй като не всички безработни от малките населени места се регистрират. Тъй като броят на безработните е изключително висок, от Община Червен бряг се опитват да балансират с различни програми по заетост, но по тях няма как да бъдат включени всички търсещи работа.

Градоначалникът на Червен бряг обясни, че към момента има няколко предприятия в Червенобрежко, които предлагат повече работни места на жителите. Едно от тях е фирма „Палфингер“, която подсигурява 300 места, а до 2017 година планира да разшири дейността си и броят на работещите там да достигне 700 души.

Шивашката фирма „Калинел“ е другият голям работодател в общината. И там в момента работят около 300 души.

Има и 15-20 по-малки фирми, които дават работни места на до 30 души. Около 100 шивачки пък работят във фирма „Боряна“.

Инж. Данаил Вълов подчерта, че е притеснителна тенденцията за намаляване на населението в общината. В момента статистиката сочи, че в нея живеят 33 000 души, а в град Червен бряг техният брой е около 13 000. Базата за децата и учениците е над средното ниво, но в повечето случаи младите не се завръщат в града, след като завършат висшето си образование. За съжаление, възможностите за висшистите в общината са силно ограничени, подчерта кметът.

Друг проблем е разбитата улична мрежа в града и интензивното движение на тежкотоварни автомобили през него. Със затоплянето на времето ще се търсят варианти за подобряване на пътната инфраструктура. „Състоянието на улиците е меко казано безобразно“. С тези думи градоначалникът на Червен бряг коментира проблема. Той обеща, че ще се постарае да има пълно асфалтиране на улиците, които са били разрушени покрай проекта за Водния цикъл.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...