Начало / Общество / Безработицата в община Плевен под средната за страната

Безработицата в община Плевен под средната за страната

През месец  април броят на безработните в община Плевен  е 5 101 души, което прави  8.1 на сто равнище на безработица. Това са стойности под средното равнище на безработица в страната, което 9.3 на сто.

През април в Бюрото по труда са регистрирани 783 безработни младежи на възраст до 29 години, което е 15.3% от общия брой регистрирани на борсата. Спрямо същия период на миналата година се отчита спад от 175 души в тази наблюдавана група безработни. Това се дължи на активната работа на трудовите посредници и на действащите програми за  подкрепа на младежката заетост, коментира Валентина Георгиева, началник отдел в Бюрото по труда в Плевен.

Продължава да е висок делът на безработните жени, които са 51.5% от общо регистрираните на борсата. Също с висок дял са и трайно безработните – 40.82% или 2 082 души. Регистрираните лица  над 54 г. са 1 051 лица, а 1 838 са тези с основно и по-ниско образование.

Новорегистрираните безработни през април са 401, като най-голям е броят на освободените от сектор услуги – 198.

От началото на годината обявените работни места са 1 153, а само през април са заявени 303 свободни места на първичния трудов пазар.

За първите четири месеца на годината устроените на работа чрез посредническите услуги на Бюрото по труда в община Плевен са 1 400.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...