Начало / Здравеопазване / Безплатно измерване на кръвна захар днес в Плевен

Безплатно измерване на кръвна захар днес в Плевен

Безплатно измерване на кръвната захар и гликиран хемоглобин ще се проведе днес  в Клиниката по енкоринология на УМБАЛ „ д-р Г. Странски”- Плевен. Поводът е 14 ноември – Световният ден за борба с диабета. Инициативата е с подкрепата на Ново Нордиск.

Разпространението

Общо 463 млн. души или всеки 11-ти възрастен човек в света е с диабет, показват последните данни от тази година на Международната федерация по диабет (IDF). Хората с това заболяване са се увеличили с 38 млн.в сравнение с 2017 г., като се очаква през 2030 г. техният брой да достигне 578 млн., а през 2045 г. – 700 млн.

Увеличават се и случаите на диабет в България. Над 442.5 хиляди са били хората с тази диагноза в страната срещу 423 млн. година по-рано, показват данните на IDF. Това означава, че с диабет са 8.3% от населението. Основната част от хората с диабет са с тип 2. Ръстът при негое свързан със съвременния начин на живот – повишаващите се нива на урбанизация, застаряващото население,ниска физическа активност и консумация на висококалорична храна.

Децата и диабетът

Случаите на диабет тип 1, който се проявявапредимно сред децата и младежите също се увеличава, показват още данните на IDF. Над 1.11 млн. са хората с диабет тип 1 по света през 2018 г, като броят на новите случаи е 128 хил. Анализите показват, че честотата на диабет тип 1 е по-висока сред държавите с по-високи доходи. Засега причините за повишаването на случаите на диабет тип 1 не са ясни.

Диабет и бременност

Увеличават се и случаите на гестационен диабет. През 2018 г. с висока кръвна захар по време на бременността е всяка шеста или 16% от всички бъдещи майки са имали този проблем. Рискът от появата на гестационен диабет е свързан с по-напредналатавъзраст, на която раждат жените. Той може да доведе до усложнения както за майката, така и за детето и увеличава риска от отключването на диабет тип 2.

Разходите

Разходите за лечение на диабета също се увеличават, като тази тенденция ще се запази и занапред. На $760 млрд. възлизат средствата, които са изразходвани за тази диагноза през миналата година, това е 10% от световните разходиза здравеопазване, отчитат от IDF. Прогнозите са разходите да достигнат $825 млрд. през 2030 г. и $845 млрд. през 2045 г.

Недиагностицираните случаи

Все още остава изключително висок броя на хората, които не са диагностицирани – 232 млн., или всеки втори.Единственият начин да се подобри тази статистика е чрез подобряване информираността на обществото за симптомите на диабет тип 1 – жажда, често уриниране, умора, внезапна загуба на тегло, глад, както и възможностите за скрининг при диабет тип 2 – сред по-възрастното население, хората с наднормено тегло, с усложнения, както и тези, които водят обездвижен начин на живот и консумират нездравословни храни.

Какво можем да направим

На този фон е изключително важно да се вложат повече усилия от страна на всяка държава, за да приеме работеща национална стратегия за превенция на диабет тип 2 и да приложат по-ефективни начини за управление на диабет тип 1 и гестационния диабет, категорични са от IDF. В момента в България няма Национална диабетна програма, която би подобрила резултатите от дейностите за първична, вторична и третична профилактика.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...