Начало / Здравеопазване / Безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе утре в Плевен

Безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе утре в Плевен

Доброволен, анонимен и безплатен скрининг на кръвна захар ще се проведе утре в Плевен по повод Световния ден на диабета – 14 ноември.  Желаещите да участват в безплатното измерване на кръвна захар могат да получат професионална консултация на 13 ноември, вторник, от 16:00 ч. до 18:00 ч.в Панорама МОЛ Плевен.

Организатори на събитието са Български младежки Червен кръст Плевен и Фондация “Национална мрежа сърце за сърце“ .

По света над 425 милиона души в момента живеят с диабет. В България статистиката сочи 480 000 човека с диабет и още 200 000 човека, които са засегнати, но не знаят и не се лекуват. Т.е. 1 от 2 души, които понастоящем живеят с диабет, не са диагностицирани.

Повечето от тези случаи са диабет тип 2, който до голяма степен се предотвратява чрез редовна физическа активност, здравословна и балансирана диета и насърчаване на здравословна среда на живот.

Ранната диагноза и лечението са от ключово значение за предотвратяване на усложненията на диабета и постигане на здравословни резултати. Всички семейства са потенциално засегнати от диабет и затова информацията за симптомите и рисковите фактори за всички видове диабет е от жизненоважно значение.

Ранната диагноза на диабет може да бъде постигната чрез редовен скрининг на кръвната захар. Лечението му включва диета и физическа активност заедно с понижаване на кръвната глюкоза и нивата на други известни рискови фактори, които увреждат кръвоносните съдове.

Прекратяването на употребата на тютюн също е важно, за да се избегнат усложнения. Измерването на кръвно налягане и следене на показателите също са от особено значение за предотвратяване на диабет.

Темата за Световния ден на диабета 2018 и 2019 е „Семейството и диабетът“ .

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...