Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни профилактични прегледи на зрението на деца в ДКЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен през януари

Безплатни профилактични прегледи на зрението на деца в ДКЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен през януари

От изключително значение за ранното откриване и своевременно лечение на очните проблеми в детска възраст са редовните профилактични прегледи при детски офталмолог. Това съветва д-р Мария Илчева, офталмолог в ДКЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен, която през месец януари ще провежда безплатни профилактични прегледи на зрението на деца.

Препоръчва се прегледи на зрението при децата да се извършват на шестия месец, на 1, 3 и 5 годишна възраст и след това всяка година, препоръчва офталмологът.

От гледна точка на офталмолога в рисковите групи са недоносените деца (родени с тегло под 2000 гр), при които трябва да се следи за т.нар. ретинопатия на недоносеното; децата с фамилна обремененост за очни заболявания; децата, при които майката по време на бременността е прекарали инфекции като рубеола и токсоплазмоза.

%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5

Прегледът при детски офталмолог е задължителен при деца от тези рискови групи, обръща внимание д-р Илчева.

Най – честите проблеми в предучилищна възраст при децата са: страбизъм (кривогледство), амблиопия или т.нар, „мързеливо око“, „червено око“ , причините за което могат да са:  конюнтивит, който може да бъде бактериален, вирусен, алергичен; иридоциклит, увеит; чуждо тяло; травма. Други често срещани проблеми при децата са – падане на единия или двата клепача (птоза), халацион, познат ни като „ечемик“, предизвикан от запушване на мейбомиевите жлези и тяхното възпаление, вродена глаукома, „бяла зеница“ , причините за която могат да са катаракта, увеит, тумор.

В училищна възраст проблемите със зрението при децата се дължат предимно на късогледство, далекогледство, астигматизъм, слабост на акомодацията.

Доброто зрение при децата е от изключителна важност и затова профилактиката е най-ефикасния начин за запазването му, съветва д-р Мария Илчева.

Тя  ще извършва безплатни профилактични прегледи на деца  в периода от 16.01.2017 до 20.01.2017 в ДКЦ „Св. Панталеймон“, ул. „Хан Крум“ № 2. Тел. за информация и предварително записване 064 60 20 20.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...