Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни прегледи за катаракта и глаукома организират в Плевен

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома организират в Плевен

От 25 февруари до 1 март Очен център „ОКУЛУС“ в Плевен предоставя възможност за безплатни прегледи на пациенти без поставена диагноза. Скринингът ще се извършва от д-р Мая Мичева, доц. д-р Весела Иванчева и д-р Ганка Дечева и ще се провежда по предварително установен график в очната клиника. Тя се намира на ул. „Васил Левски“ №124. Необходимо е предварително да запишете час на тел. 064837711, 0878358175.

Прегледът е скринингов и включва: измерване на вътреочно налягане (с безконтактен тонометър); определяне на зрителна острота (без корекция); оглед на очно дъно на тясна зеница.

Кампанията цели ранно откриване на двете социалнозначими очни заболявания –  катаракта и глаукома, които най-често причиняват слепота сред възрастните хора. Те се диагностицират твърде късно, поради лоша информираност или късно посещение при офталмолог.

Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение“, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. От изключително значение е ранното откриване, проследяване на прогресията на глаукомните увреждания и адекватното лечение.

Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...