Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни консултации за пациенти по повод Световния ден за борба с туберкулозата

Безплатни консултации за пациенти по повод Световния ден за борба с туберкулозата

По повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, високотехнологичната ,Сърце и Мозък’ Плевен стартира информационна кампания и безплатни консултации за пациенти с белодробни заболявания. Консултациите със специалистите пулмолози в болницата ще се провеждат до края на м. март всеки работен ден между 13:00 ч. и 14:00 ч. след предварително записване на тел. 064 678-400, информира д-р Илия Крачунов, началник на Отделението по пулмология.

„Считам превенцията и профилактиката сред най-важните при пациентите с белодробни заболявания. Провеждането на подобни информационни кампании е изключително важно и наложително, защото по този начин повишаваме обществената информираност. Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга в най-голяма степен дихателната система (над 90%), но потенциално може да засегне всеки орган в организма. Заболяването е лечимо, особено при ранното му диагностициране и при провеждане на своевременно и правилно лечение.“, коментира д-р Крачунов.

По данни на Министерството на здравеопазването, публикувани по повод световния ден за борба с тази болест, у нас се наблюдава значително намаление на болните от туберкулоза през последните 10 години. Тази година мотото на световната инициатива е „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...