Начало / Здравеопазване / Безплатни консултации днес  в Плевен за Деня за борба с хипертонията

Безплатни консултации днес  в Плевен за Деня за борба с хипертонията

За 13-и пореден път в България ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията с национална здравна кампания. Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др.

Тази година инициативата ще бъде проведена под наслов „Качествотото на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане”.

Според последните проучвания само 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната.

Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. У нас, от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година почти 10% – 5 505 пациенти, са починали.

Основния мотив на националната здравна кампания тази година е да повиши обществената осведоменост и да събере научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху здравната политика в България и повишаване качеството на оптимален контрол на кръвното налягане на хората.

Днес в  Плевен  и още 10 грда в страната ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

В Плевен пунктът ще бъде разположен на площад „Възраждане” от 11 до 18 часа.

Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония (WHL). Българска Лига по Хипертония и партньори се присъединяват към  световната здравна кампания, за да подчертаят качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...