Начало / Общество / Бедствена зима проиграха в Областна администрация – Плевен

Бедствена зима проиграха в Областна администрация – Плевен

област-съвет

Бедствена ситуация поради тежки зимни условия бе проиграна по време на провелото се днес обучение в Областна администрация Плевен. Темата на обучението беше „Дейности на областния и общински щабове за изпълнение на плановете за защита при бедствия /ЩИОблПЗБ/, органите на управление и силите на Единната спасителна система /ЕСС/ за провеждане на спасителни и неотложни аварийно – възстановителни работи при възникване на тежки зимни условия в резултат на снегонавявания и обледенявания”. За първи път в тренировъчното мероприятие се включиха и общините Долна Митрополия и Искър.

Ръководител на учението беше зам.-областният управител Мирослав Михайлов. Целта на тренировката е да се усвоят и проиграят Областният и Общинските планове за защита при бедствия в частта им при снегонавявания и обледенявания. Проверена бе готовността за бързо информиране на органите за управление и силите на ЕСС чрез системата за ранно предупреждение и оповестяване. Разиграна бе ситуация с обилен снеговалеж, ниски температури и силен вятър на територията на Общините Долна Митрополия и Искър, довели до затруднено движение на превозни средства по част от републиканската мрежа и общинските пътища с наличие на закъсали автомобили и множество пътни произшествия без тежко пострадали и жертви, с прекъснато електроснабдяване и водоподаване за част от населените места.

Въз основа на събраната и обобщена информация и издадената заповед на Областния управител за обявяване на бедствено положение бяха разпоредени мерки за овладяване на ситуацията чрез службите на ОД на МВР, пожарната, Областно пътно управление, ЧЕЗ, ВиК, Центърът за спешна медицинска помощ за ограничаване на движението, определяне на обходни маршрути, осигуряване на верижна и високопроходима техника за оказване на помощ на закъсалите автомобили, отстраняване на авариите, готовност за оказване на медицинска помощ на пострадали при катастрофи граждани, със счупвания или измръзвания, както и организиране на по-дълъг болничен престой на пациенти на хемодиализа. При реални действия управител лично координира и контролира изпълнението на дейностите. След вземането на решение за отмяна на бедственото положение той разпуска щаба /ЩИОблПЗБ/.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...