Акценти
Начало / Последни новини / Баскетболният Спартак започва отначало, без страх, с молба към феновете за подкрепа

Баскетболният Спартак започва отначало, без страх, с молба към феновете за подкрепа

Плевенският Спартак влиза в идния сезон на мъжката Национална баскетболна лига с изцяло нов състав. Промяната е продиктувана от финансовата криза в клуба. „За съжаление тима ни от миналия сезон се разпадна. /Останаха само Герасим Николов и Константин Коев./ Още по-неприятно е, че всички състезатели искаха да останат и дори да завършат кариерите тук, но …“, разкри на днешната пресконференция старши треньорът Александър Дяковски.

Липсата на отбор и пари води до неприятна, но логична развръзка – преустановяване на дейност. „Чуваха се и такива слухове. Не го допуснахме. Следващата цел беше да започнем всичко отначало. Вече работим в тази насока – със доста по-скромен бюджет градим състав от млади български баскетболисти. Става въпрос за момчета, които не са се доказали и недооценени в предишните си отбори. През последните две години доказахме, че по този начин можем при това успешно да направим боеспособен тим. В момента тренират седем състезатели. В събота ще пристигне и американеца Седрик Боуен. Водим разговори с още двама български играчи. Съставът ни за първенството ще е от десет баскетболисти“, уточни амбициозния млад и талантлив наставник. Той коментира и броя на чужденците в Спартак. „Искахме да привлечем само един играч от чужбина за позиция 5. Трябваше ни плеймейъкър, водихме разговори с български състезател, но не успяхме да го вземем и за това прибегнахме до трансфера на сърбина Даворин Кунтич. Някои ще кажат, че ни е необходим още един състезател на позиция 5, което означава още един чужденец в отбора. Не искам, защото целта ми е да запазим идентичност – климата и химията в тима са най-важни за мен“, категоричен е Дяковски. Той коментира и положението в детско-юношеската школа /ДЮШ/. „За съжаление от младите, които попадаха в разширения състав от миналия сезон остана само Цветомир Тодоров. Даниел Пенков ще учи и играе в Англия, а Никола Станчев отиде в Черно море Тича /Варна/. Радвам се за тях, защото ще имат условия да се развиват. От друга страна обаче това е шамар за Спартак, който трябва да сигнализира, че най-после нещо трябва да се случи в ДЮШ за да се възвърне реномето й от преди време“, каза още бившия плеймейкър.

След оповестеното до тук следва въпроса за шансовете на Спартак в предстоящото първенство. „Всички съперници ни определят като аутсайдер. Гарантирам, че ще направим всичко по силите си за да ги опровергаем. Моята идея е да играем по-различен и неудобен за съперниците ни баскетбол, с ниски центрове да сме по-агресивни и резултатни. С този потенциал това е нашия шанс да се конкурираме с другите. Изключително важна ще ни бъде подкрепата на феновете. Апелирам към тях, защото с подкрепата им ще израстваме по-бързо“, заяви Александър Дяковски.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...