Акценти
Начало / Икономика / Басейнова дирекция – Плевен започва работа по проект за намаляване риска от наводнения по поречието на Дунав

Басейнова дирекция – Плевен започва работа по проект за намаляване риска от наводнения по поречието на Дунав

Басейнова дирекция в Плевен е българският партньор по проект „Намаляване на риска от наводнения чрез възстановяване на заливни равнини по река Дунав и притоците й”, по който ще работят общо 10 държави, разположени по поречието на Дунав.

Основната цел на проекта е да се подобри координацията между държавите при управлението на водите и да се разработи обща методология за намаляване на риска от наводнения чрез възстановяване на заливни зони, обясни на пресконференция днес инж. Румелия Петрова, ръководител на проекта за българската страна. Заливните зони, които са естествените участъци за разлив на реките при пълноводие, през последните години се застрояват, което създава сериозни проблеми . Затова основните дейности по проекта ще бъдат насочени към анализ и определяне на заливните равнини по основното течение на Дунав и избрани притоци, като се определят участъци, които са подходящи за възстановяване. Басейнова дирекция – Плевен ще работи по поречието на река Янтра. Важен момент от дейностите по проекта е повишаване на знанията и сътрудничеството със заинтересовани страни относно възстановяването и управлението на заливните равнини.

Като резултат от дейностите по проекта ще бъде изработено ръководство за възстановяване и съхранение на заливни равнини в целия Дунавски басейн и ръководство за устойчиво управление на заливните равнини. Ще бъде изработена също карта за Дунавския басейн, която ще предлага съгласувани стъпки за реализиране на проекти за заливни равнини.

Като най-голяма полза от проекта за нашата страна е, че ще се повиши информираността за ефективността на заливните зони за намаляване на риска от наводнения, подчертаха от Басейнова дирекция.

Общият бюджет на проекта е близо 3 млн. 700 хил.евро. Само бюджетът на Басейнова дирекция „Дунавски район” – Плевен е 146 381 евро, от които 124 424 евро са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а националното съфинансиране е в размер на близо 22 000 евро. Проектът трябва да приключи на 30 ноември 2020 г.

Днес в Плевен се проведе национална откриваща среща, на която пред заинтересовани страни и експерти беше представен проекта с дейностите  и очакваните резултати и ползи на национално ниво.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...