Акценти
Начало / Култура / Банко Банков с Голямата награда от конкурса за драматургия „Иван Радоев”

Банко Банков с Голямата награда от конкурса за драматургия „Иван Радоев”

Плевенчанинът Валери Какачев с поощрителна награда „За Плевен”

На церемония снощи в ДКТ „Иван Радоев” бяха официално обявени десетте номинирани автори и техните пиеси в юбилейното издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” и връчени наградите на победителите.

Гости на събитието бяха кметът Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров, председателят на Комисията по култура към Общинския съвет Петя Василева, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова. В началото на церемонията областният управител Мирослав Петров връчи на директора на Театъра Васил Василев плакета на областния управител за приноса в развитието на културния живот в Плевен.

Голямата награда в размер на 2 000 лв. и традиционният плакет, изработен от големия български творец Георги Чапкънов, беше връчена на Банко Банков за пиесата му „Под южния кръст”.  Отличието връчи кметът Георг Спартански. Преди това той изказа благодарност на всички, които участват в организирането на тази красива и оригинална церемония – учениците от НУИ „Панайот Пипков”, актьорите от Плевенския театър, директора на Театъра Васил Василев, режисьора Димо Дешев и началника на отдел „Култура” Стефка Григорова. Кметът поздрави и всички участвали в конкурса автори за стойностните текстове, които са представили и компетентното жури е оценило по достойнство.

Видимо развълнуван Банко Банков прие отличието. Той сподели, че за втори път участва в конкурса за драматургия на името на Иван Радоев, първо заради уважението към големия български поет и драматург, чието име носи конкурса. Другата и то немаловажна причина е тази, че никога не е чул и дума, която да хвърля сянка върху честността и безпристрастността на плевенския конкурс. Чудесно е, че в това трудно време Плевенският театър и Общината го поддържат и осигуряват парична премия за победителите, изтъкна премираният автор.

Бяха връчени и три поощрителни награди в размер на по 500 лв.  За млад автор беше отличен Мирослав Христов и неговата пиеса „Пустония”, за куклена пиеса отличието е за Александър Мануилов и писата му „Шарена гора” (вторът не присъства на церемонията) и специалната поощрителна награда „За Плевен” получи Валери Какачев и комедийната му пиеса „Стари мускетари”.

По традиция актьори от Плевенския театър изпълниха малки откъси от десетте пиеси, стигнали до финала.

„Представените  пиеси са самобитни, оригинални, всяка със собствен  авторов свят. Някои от тях дори изграждат собствен жанр, който не се вмества в някои от съществуващите матрици. Преобладава тенденцията за интерпретиране на съвременни проблеми. Някои от авторите избират да направят това по един параболичен начин, тоест да приближат днешния ден чрез поетични инвенции, дори в някои случаи на ръба на фантастичното и сюрреалното”, каза Венета Дойчева, председател на журито на конкурса.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...