Акценти
Начало / Икономика / Банкнота от 10 евро с надпис на кирилица влиза в обращение от утре

Банкнота от 10 евро с надпис на кирилица влиза в обращение от утре

нова банкнота евро

От 23 септември влиза в обращение нова банкнота от 10 евро от серията “Европа”, която  има надпис на кирилица, съобщават от Европейската централна банка, пише Блиц. Новата банкнота от 10 евро е втората от серията „Европа“, след емитирането на банкнотата от 5 евро на 2 май 2013 г., на която за първи път се появи надпис на кирилица.

Новите пари ще бъдат въведени постепенно в продължение на няколко години. Серията е наречена “Европа”, защото в холограмата и водния знак на банкнотите от новата серия се появява портрет на Европа – героиня от древногръцката митология.

Новата купюра включва редица нови по-силни защитни елементи, които предпазват от фалшификация.  В релефния ѝ печат основното изображение, надписите и голямото число, съответстващо на номиналната стойност, се усещат като по-плътни. Нов момент е и поредицата от къси релефни линии в левия и десния край на банкнотата Срещу светлина осигурителната нишка изглежда като тъмна линия, а номиналната стойност на банкнотата е изписана в бяло с миниатюрен шрифт.

Върху  осигурителната нишка се вижда символът „€“. Ново е и портретната холограма. Виждат се портретът на Европа и прозорец. Новост е и смарагдовозеленото число, което се променя  в тъмносиньо.

В момента по данни на Европейската централна банка в обращение се намират над 15 млрд. евробанкноти с обща номинална стойност над 900 млрд. евро.

Първата серия евробанкноти, която беше емитирана през 2002 г., остава законно платежно средство заедно със серията “Европа”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...